Advertentie

Artikel

Agent 47 keert terug in Hitman: Absolution

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Ruim 6 jaar na de game Blood Money keert de Hitman-serie terug. Hitman: Absolution is het vijfde deel in de spellenreeks en geeft je net als voorheen de controle over Agent 47, een kale huurmoordenaar met in zijn nek een getatoeëerde barcode. Al sluipend moet je weer een reeks moorden plegen om de game tot een succesvol einde te brengen.

Is deze combinatie van stealth en actie nog altijd even leuk als vroeger? Wat maakt Hitman: Absolution zo uniek ten opzichte van games als Splinter Cell en Assassin’s Creed? Je leest het antwoord op deze én andere vragen in dit artikel.


Logisch vervolg


Dát er een nieuwe Hitman-game is mag geen wonder heten, de serie is per slot van rekening zo populair dat er zelfs een film van is gemaakt. Hoe het vervolg eruit zou zien was nog even de vraag. Ontwikkelaar IO Interactive (ook bekend van Kane & Lynch) heeft, zo merk je al gauw, ervoor gekozen om weinig van de succesformule af te wijken. Dezelfde hoofdpersoon keert zich ditmaal tegen zijn oude werkgever, maar zijn bloederige trucjes zijn grotendeels ongewijzigd.

Wederom heb je voor elke opdracht die je krijgt dezelfde keuze: pleeg je een muisstille moord en glip je ongezien weer weg, of trap je de voordeur in met een mitrailleur in elke hand? Voor beide keuzes biedt Hitman: Absolution genoeg mogelijkheden. Moet je bijvoorbeeld een rijkeluiskind uitschakelen dat toevallig een kappersafspraak heeft, dan heb je de optie om hem met een welgemikte kogel uit de weg te ruimen. Leuker is om je vermommen als kapper en hem flink te bewerken met een scheermes.

Hitman: Absolution geeft je per doelwit de vrijheid om te experimenteren met objecten uit de omgeving. Helaas zijn missies meer lineair dan voorheen. In plaats van in een open omgeving zelf je volgorde van doelwitten te bepalen, zijn levels ditmaal in korte segmenten opgedeeld. Dat betekent net wat minder vrijheid dan je gewend bent van eerdere Hitman-games. Vergeleken bij andere sluipgames als Splinter Cell en Assassin’s Creed is Hitman: Absolution echter een feest voor (luguber-)creatieve geesten.

Contracts, Instinct en graphics

Die creatieve geesten kunnen zich helemaal uitleven met het nieuwe Contracts. In deze modus heb je de optie om binnen bestaande missies een compleet eigen opdracht te creëren. Terwijl je speelt wijs je een doelwit aan en zet je zelf een voorbeeld hoe deze uit te schakelen. Andere spelers mogen online dan het contract naspelen en jouw prestatie proberen te verbeteren. Heb je Hitman: Absolution uitgespeeld, dan hoef je de game dus niet meteen in de kast te gooien.

Sowieso heb je 5 verschillende moeilijkheidsgraden om je vaardigheden als huurmoordenaar mee uit te testen. Van een beginnersniveau waar je visuele hulp krijgt van Instinct (door muren heen kijken, hints, et cetera) tot een modus waar je volledig op jezelf aangewezen bent; je maakt het zo spannend als je zelf wilt.

Behalve spannend is Hitman: Absolution ook uitermate sfeervol. De locaties waar je terechtkomt variëren van duistere achterstraatjes tot kleurrijke feesten. Wat opvalt zijn de fantastische lichteffecten. Terwijl er bijvoorbeeld een helikopter met zoeklampen door een raam schijnt glijdt de lichtbundel door de kamer, waar jij als kale stiekemerd uiteraard weer gebruik van maakt.

Hitman: Absolution is daarmee absoluut de mooiste game in de langlopende serie, maar niet de beste. Een relatief gebrek aan vrijheid en het ietwat tegenvallende verhaal weerhouden het spel van een topscore, zoals ook aangegeven in onze recensie. Toch verdient Hitman: Absolution een dikke 8. Wil je de game spelen? Download ‘m dan hier.

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen