Advertentie

Artikel

Canonical kondigt Ubuntu voor telefoons aan

Rutger Uittenbogaard

Rutger Uittenbogaard

  • Bijgewerkt:

Canonical, de ontwikkelaar achter Ubuntu, heeft een mobiel besturingssysteem aangekondigd. Ubuntu for phones is de laatste stap voor Ubuntu-gebruikers om een geïntegreerde werkomgeving te creëren op verschillende apparaten. Voortaan kunnen fans van deze Linux-distributie dus ook op hun telefoon genieten van de minimalistische en intuïtieve ervaring.

Ubuntu heeft een redelijke naam gevestigd als besturingssysteem op pc’s, maar dit biedt geen garantie voor succes op de mobiele markt. Kijk alleen maar eens naar de enorme concurrentie: iOS, Android en in mindere mate Windows Phone. Waarom denkt Canonical dan toch nog een nieuw besturingssysteem op de markt te moeten brengen?

Zowel Ubuntu als (het binnenkort te verschijnen) Firefox OS ondersteunen HTML5-apps, al is Ubuntu de enige die het mogelijk maakt native gecodeerde apps (geschreven in machinetaal) te gebruiken. Daarnaast geven ze bij Canonical aan dat het besturingssysteem niet alleen veilig genoeg is voor zakelijk gebruik, het is ook zo eenvoudig dat iedereen er mee om kan gaan. Dit zijn een paar van de beste kenmerken van Ubuntu for phones.

Vingergebaren

Ubuntu for phones is gebouwd voor telefoons zonder een fysieke menu- en terugknop. Om dit te bereiken heeft Ubuntu for phones een aantal intuïtieve vingergebaren die deze knoppen moeten doen vergeten. Wanneer je van boven naar beneden glijdt, komt er een zoekbalk tevoorschijn. Van beneden naar boven vegen zorgt voor enkele menuknoppen en van links naar rechts tovert je favorieten en recent geopende apps naar voren. Tot slot veeg je naar links om de vorige app waarin je werkte op het scherm te tonen. Dit maakt multitasking lekker eenvoudig.

Aangepast startscherm

Het scherm van Ubuntu for phones laat op dynamische wijze content zien die het belangrijkst voor je is. Gemiste oproepen komen bovenin beeld, terwijl de meest gebruikte apps verder het startscherm opvullen. Zo heb je alle nuttige informatie op 1 pagina.

Apps op volledig scherm

Ubuntu for phones hecht veel waarde aan overzicht. Wanneer je een app opent verdwijnen alle andere knoppen en tegels. Zo concentreer je je volledig op wat de applicatie je toont. Met slechts een simpele vingerbeweging tover je de gewenste knoppen tevoorschijn.

Dynamische zoek-engine

De zoekbalk maakt niet alleen gebruik van Google of Bing of welke andere zoek-engine. Wanneer je iets intypt zal Ubuntu for phones de informatie van verschillende bronnen plukken. Mensen die de Google-zoekbalk op Android-telefoons gebruiken kennen deze functie al.

Ontwikkel een app eenmalig, gebruik het overal

Een besturingssysteem is niks als er geen apps beschikbaar zijn. Ubuntu for phones is vrij eenvoudig te gebruiken voor ontwikkelaars. Zo ondersteunt het HTML5, maar ook C, C++ en JavaScript. Een programma geschreven voor Ubuntu werkt zowel op de desktop-computer als op de telefoon. Software-ontwikkelaars hoeven dus geen extra tijd te steken in het beschikbaar maken van hun app op meerdere apparaten. Hoe dit in de praktijk uitpakt blijft nog even afwachten, het valt momenteel vooral op dat Microsoft hier (integratie tussen Windows 8 en Windows Phone) nog erg veel moeite mee heeft: zo makkelijk is het dus niet.

Verder is er nog veel onduidelijk over Ubuntu for phones. Hoe installeer je het op je telefoon bijvoorbeeld? Canonical heeft aangegeven dat het OS werkt op ARM- en Intel-chips, maar de meeste telefoonfabrikanten hebben hun toestellen dusdanig beveiligd dat je niet zomaar een nieuw besturingssysteem installeert.

Ubuntu for phones ziet er veelbelovend uit, maar het is de vraag of het voldoende is om verschuivingen op de markt te veroorzaken. De eerste toestellen met Ubuntu standaard geïnstalleerd komen voor het eerst in begin 2014 uit en het is maar de vraag of consumenten zelf al vóór die tijd overstappen. Een jaar is erg lang in het mobiele circuit, wie weet waar Android en iOS mee op de proppen komen!

Bekijk hier de uitgebreide presentatie van Ubuntu for phones:

Via: OnSoftware EN

Rutger Uittenbogaard

Rutger Uittenbogaard

Het nieuwste van Rutger Uittenbogaard

Editorial Richtlijnen