Advertentie

Artikel

Facebook hoax: moet ik copyright opeisen voor mijn gegevens?

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Het antwoord is nee. Facebook is geen eigenaar van je gegevens, foto’s of ander materiaal op je profiel. Copyright claimen via een status update is dus niet nodig. Het is een remedie voor een onzinnig alarmerend gerucht dat wordt verspreid sinds Facebook nieuwe privacy-richtlijnen introduceerde.

Wat houdt het bericht precies in? Waarom moet je het negeren? Wij geven antwoord in deze blogpost.


Het gerucht


Ben je fervent Facebooker, dan heb het volgende bericht (of een variatie erop) waarschijnlijk al eens langs zien komen:

In antwoord op het nieuwe beleid op Facebook geef ik hierbij aan dat op mijn persoonlijke gegevens, illustraties, strips, schilderijen, teksten, professionele foto’s en video’s, enz (als gevolg van de Berner Conventie) mijn copyright rust.

Voor commercieel gebruik is dus te allen tijde mijn schriftelijke toestemming vereist! (Een ieder die dit bericht leest kan dit kopieren en op hun Facebook plakken. Diegene zijn dan tevens beschermd volgens het auteursrecht.)

De melding komt oorspronkelijk uit het Engels en ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Veel gebruikers zien de waarschuwing en posten deze zonder nadenken op hun eigen timeline. En waarom ook niet? Je wilt natuurlijk niet dat jouw gegevens, vakantiefoto’s en check-ins zomaar in de etalage komen te liggen. Wat jij op Facebook zet is privé en dat wil je graag zo houden.

De waarheid

Zowel het gerucht als de gesuggereerde oplossing zijn onzin. Je persoonlijke informatie op Facebook is zo openbaar als jij zelf instelt. Publiceer een update of foto-album en je hebt zelf de keuze wie deze mag zien. Kies je ‘openbaar’, dan heeft inderdaad iedereen toegang tot deze informatie. We schreven al eens een gids voor privacy op Facebook en we raden je aan die eens goed door te lezen.

Facebook zelf reageerde op het gerucht met een korte uitleg. Ze geven aan dat Facebook geen “eigenaar” is van al je informatie en wat je op hun netwerk post; de eigenaar ben je namelijk gewoon zelf. Om Facebook te gebruiken moet je wel akkoord gaan met de voorwaarden van het sociale netwerk, waarin staat dat je inderdaad “afhankelijk van je privacy- en app-instellingen” toestemming geeft voor het hergebruik van jouw materiaal. Ook hier geldt dus: zolang je goed let op je privacy-instellingen is er weinig aan de hand.

Omdat je zelf eigenaar bent van alles wat je op Facebook plaatst is copyright claimen daarom sowieso onnodig. En ook al zou het gerucht waar zijn, een berichtje op je Facebook-pagina beschermt je niet zomaar onder enig auteursrecht.

Waarom worden deze berichten dan toch verspreid? Zie het als digitale kettingbrieven die je ook per e-mail ontvangt. Zulke onnodige bangmakerij komt vaker voor, met een hoop Facebook-spam als gevolg. Dit specifieke bericht ontstond nadat Facebook zijn beursgang aankondigde.

Hoewel privacy op Facebook inderdaad een gevoelig onderwerp is, hoef je niet in paniek te raken telkens wanneer één van je vrienden een alarmerende update op zijn tijdlijn zet. Onze tip: zorg ervoor dat je berichten en foto’s alleen zichtbaar zijn voor vrienden, dan kan niemand ermee aan de haal gaan.

Heb je verdere vragen over privacy op Facebook? Stel ze dan hieronder!

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen