Advertentie

Artikel

Facebook hoax: ziet iedereen mijn updates als een vriend hierop reageert?

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Het snelle antwoord: nee! Het gerucht circuleert op menig Facebookprofiel maar is dikke vette onzin. Als één van je vrienden reageert op een statusupdate van jou of deze leuk vindt, dan zien de vrienden van die persoon deze update niet. Deze roddel is (waarschijnlijk) ooit het net op geslingerd om ‘likes’ te verzamelen, maar het verspreidt dus enkel leugens.

Wat is het verhaal achter deze digitale kettingbrieven en hoe bepaal je wie jouw berichten ziet? Lees snel verder!



Het gerucht

Van het type ‘geef-het-bericht-door-en-samen-redden-we-de-wereld’-berichten zijn er talloze. Een veel voorkomende versie is de volgende:


“Aan al mijn contacten, vrienden, vraag ik het volgende: gezien de nieuwste aanpassingen in FB, kan nu iedereen updates zien van mensen die niet in je contactenlijst staan. Dit gebeurt wanneer één van je contacten reageert op een reactie of deze leuk vindt. Ik wil niet dat mensen contact met me opnemen en wil ook niet dat ze mijn updates of reacties zien. Ik kan het echter zelf niet aanpassen, omdat Facebook dit zo heeft geconfigureerd. Jij kan het echter wel voor me doen.

Plaats de muiscursor over mijn naam hierboven (niet klikken) en een venster verschijnt. Beweeg de muis over ‘Vrienden’ (ook zonder klikken), dan over ‘Instellingen’ en klik hier zodat een lijst verschijnt. Klik op ‘Reacties en vind-ik-leuks’ zodat het vinkje verdwijnt. Doe je dit, dan wordt mijn activiteit tussen mij en mijn vrienden of familie niet openbaar. Heel erg bedankt!”


Onzinfeit nummer 1: de oorsprong van het  gerucht

Veel van deze geruchten beginnen met nieuwe veranderingen in Facebook, die er voor zouden zorgen dat vrienden van vrienden ineens alles van je kunnen zien. Dit heeft echter weinig met Facebook te maken en meer met je eigen veiligheidsinstellingen. Wat echter voor veel paniek zorgt is de (redelijk) nieuwe activiteitenbalk rechtsboven in het scherm.


Zo is het inderdaad zo dat vrienden van vrienden de activiteit van ze zien in de nieuwsbalk, maar alleen wanneer jouw bericht openbaar is geplaatst. Naast de knop ‘Plaatsen’ tref je de knop waarmee je de zichtbaarheid van updates bepaalt. Toestemmingen stel je nog altijd zelf in bij Facebook.

Deze regels gelden bij updates, maar ook bij fotoalbums. Je bepaalt zelf wie wat ziet inzake je Facebook-activiteit. Lees bijvoorbeeld het artikel van Rutger, over het beheren van foto’s.


Onzinfeit nummer 2: de oplossing

Het meest lachwekkende van deze kettingbrief-achtige toestanden is wel de oplossing voor het probleem(gerucht). Het uitvinken van reacties en vind-ik-leuks in dit scherm is grote onzin:

Het idee achter deze oplossing suggereert dat vrienden van vrienden geen updates meer zien met jouw activiteiten. In werkelijkheid hebben deze zaken niets met elkaar te maken. Dit menu, dat verschijnt bij het plaatsen van de muiscursor over de contactpersoon (je vriend/vriendin op Facebook) bepaalt slechts het type updates dat jij ziet op jouw startpagina op Facebook.

Dat wil zeggen dat deze instellingen alleen op jezelf invloed uitoefenen en op niemand anders. Dit menu is vooral bedoeld voor het uitzetten van de honderden updates over de babyfoto’s van je getrouwde nicht of de updates over spelletjes die je 12-jarige neefje post.

Wat gebeurt er dus als je de aanwijzingen van je ‘vriend in nood’ opvolgt? Dan verlies je dus gewoon de berichten, foto’s of andere updates die deze persoon plaatst op Facebook. In andere woorden: je stopt met het volgen van nieuws over dit contact. In geen geval pas je privacy-zaken aan met betrekking tot wie dan ook.


De gevolgen van deze onzin: spam!

Het vervelende van deze toestanden blijkt dus vooral de spam en onnodige paniek bij zo’n bericht. Staat er bijvoorbeeld in de aanwijzingen ‘vind dit bericht leuk’ dan weet je dat het sowieso grote onzin betreft.  Het is natuurlijk niet altijd aandachttrekkerij; soms denken vrienden van je écht dat bepaalde handelingen een vermaard probleem oplossen.

In elk geval bepaal je zelf hoe berichten en foto’s op je Facebookprofiel komen te staan. Let dus op de manier van plaatsen, die je met de knop naast de ‘plaats-knop’ instelt. Heb je vervolgens twijfels over de verspreiding van je gegevens, vraag het dan vooral aan een vriend…of aan een vriend van een vriend. Misschien klikt het zelfs?


Kom jij rare berichten zoals hierboven tegen op Facebook? Vertel het ons!

Met dank aan Softonic in ‘t Spaans

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen