Advertentie

Artikel

Hoe bescherm ik mijn privacy op Facebook?

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Facebook is het populairste sociale netwerk op aarde. Een miljard leden loggen dagelijks in en delen hun leven in woord en beeld met vrienden. Dat is hartstikke leuk, want zo blijf je eenvoudig op de hoogte van hoe het met je dierbaren gaat.

Maar Facebook is niet enkel en alleen sociale rozengeur en maneschijn. Juist het delen van je leven, je activiteiten, je foto’s en je voorkeuren betekent dat je een stukje van je leven overdraagt aan het medium. En laat dat medium nu niet altijd even zorgvuldig omspringen met die persoonlijke gegevens. Je vrienden mogen natuurlijk weten wie jij bent en wat je doet, maar geldt dat ook voor de rest van de wereld? Hoe besherm je je privacy op Facebook? Lees snel verder!

Hoe voorkom ik dat vreemden mijn berichten, foto’s  en informatie zien?

Facebook draait om vrienden. Foto’s en status updates deel je op Facebook dus alleen met je vrienden, met mensen die je persoonlijk kent, toch? Ja en nee. Om zulke gerichte privacy te garanderen moet je wel eerst even met de nodige instellingen spelen.

Om te bepalen wie wat precies mag zien op jouw Facebook klik je rechtsboven in beeld op het pijltje en kies je Privacyinstellingen. Dit menu is de heilige graal voor alerte Facebookers: je vindt er alles wat je nodig hebt om privé informatie ook echt privé te houden. Als je wilt dat alleen mensen uit jouw vriendenlijst zien wat je op Facebook plaatst, kies je voor ‘Vrienden’. Wil je onderscheid maken tussen persoonlijke vrienden en bijvoorbeeld je collega’s? Kies dan voor ‘Aangepast’. In het menu dat je nu krijgt, bepaal je welke vrienden of vriendenlijsten jouw berichten wel en niet te zien krijgen.

Het loont om nog even verder te kijken in je privacyinstellingen. Vooral het kopje ‘Tijnlijn en taggen’ (spot de spelfout) is van belang. Hier bepaal je wie activiteit van anderen rondom jouw profiel te zien krijgt. Bijvoorbeeld: ‘tagt’ iemand jou in een foto, mag iedereen dat zien? Mogen willekeurige personen iets posten op jouw tijdlijn? Paranoïde Facebookers zetten al deze functies uiteraard uit; minder rigoureus is de optie om per tag te bepalen of jij die toestaat of niet. Zo behoud je controle over wat er verschijnt op je profiel.

Die controle werd onlangs nog in twijfel getrokken. Er verscheen een gerucht dat Facebook al je oude berichten voor iedereen zichtbaar maakte. Het gerucht bleek gedeeltelijk waar, zo schreef Merijn hier. Bij de privacyinstellingen heb je nu de optie ‘Het publiek beperken voor eerdere berichten’. Kies hiervoor om je oudere berichten privé te maken.

Verder geldt vooral: maak gebruik van je gezonde verstand! Als je niet wilt dat mensen rare dingen over jou vinden, zet dan geen rare dingen op Facebook. Wil je niet dat mensen informatie over jou achterhalen, vul dan alleen de minimum vereiste info in wanneer je een profiel aanmaakt.

Hoe voorkom ik dat adverteerders mijn informatie gebruiken?

We blijven nog even in de privacyinstellingen. Kies ‘Advertenties, apps en websites’ en daarna ‘Advertenties’. Je komt in het instellingenmenu van Facebook Ads, het integrale advertentieplatform. Je kiest voor zowel ‘netwerkadvertenties’ als ‘advertenties van derden’ de optie ‘Niemand’. Op die manier mag Facebook je gegevens en sociale acties niet voor reclamedoeleinden gebruiken.

Voor externe apps geldt hetzelfde. In het menu ‘Advertenties, apps en websites’ kies je welke apps toegang tot jouw informatie hebben. Telkens wanneer een app toegang tot je gegevens wil, zal Facebook hierom vragen. Het is uiteraard aan jou om deze toestemming te geven.

Hoe word ik onvindbaar op Facebook?

Stel, je bent op zoek naar een baan. Het eerste dat nieuwsgierige werkgevers doen wanneer jouw cv op de mat ploft is jou Googlen. Wil je voorkomen dat ze iets vinden, ga dan via privacyinstellingen naar ‘Advertenties, apps en websites’. Kies ‘Openbaar zoeken’ en haal het vinkje weg. Probeer jezelf nu maar eens te vinden op Google! Zelfs wanneer je de URL van je Facebookprofiel intypt in je browser, krijg je het volgende te zien:

Hieraan kleeft één nadeel: als de werkgever in kwestie is ingelogd op Facebook kan hij of zij jou nog wel vinden. Om dit te voorkomen neem je bijvoorbeeld een variant op je echte naam. Officieel staat Facebook geen nepnamen toe, maar zoals het bedrijf zelf zegt: ‘”Bijnamen mogen als voornaam of tweede naam worden gebruikt”. Wees dus gerust een beetje creatief en geen snode toekomstige baas die jou meer vindt.

Om écht compleet van het digitale toneel te verdwijnen is er echter maar één optie: blijf ver weg van Facebook! Zoals Merijn al eerder schreef, heeft het sociale medium de hardnekkige neiging om ongemerkt privacyinstellingen toe te voegen en aan te passen. Onze tip als je echt anoniem wilt blijven: neem helemaal geen Facebook, of zeg je account op. Softonic-gebruiker Opa Jaap zei het al mooi: “Ga met je ingeplakte foto’s en een zak gevulde koeken bij je vrienden op de koffie.”

Houd ons blog in de gaten, we schrijven binnenkort een uitgebreid artikel over hoe je afscheid neemt van Facebook en zo je sociale sporen uitwist.

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen