Advertentie

Artikel

Instagram verkoopt je foto’s; account opzeggen en overstappen

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

De populaire foto-app Instagram mag vanaf 16 januari 2013 jouw foto’s verkopen aan derden, zo valt te lezen in de nieuwe gebruiksvoorwaarden. Instagram publiceerde de veranderde voorwaarden op het eigen blog. Daarnaast wordt, zoals je hier al kon lezen, in de toekomst meer en meer data van Instagram uitgewisseld met Facebook.

Wat betekent dit voor de privacy van je gegevens? Blijf je zelf eigenaar van de foto’s die je op het sociale netwerk zet? En stel dat je het niet eens bent met deze regels; welke alternatieven voor Instagram zijn er? Wij geven antwoord op al je vragen in deze blogpost.

Nieuwe regels

Wat houden de nieuwe gebruiksvoorwaarden precies in? Het is een flinke lap tekst waar je je doorheen moet worstelen, maar de belangrijkste regel vind je onder het kopje Rights. Daar staat het volgende (vertaald uit het Engels):

[…] U stemt ermee in dat een bedrijf of andere entiteit ons mag betalen om uw gebruikersnaam, gelijkenis, foto’s (samen met eventuele bijbehorende metadata), en/of ondernomen acties, in verband met betaalde of gesponsorde inhoud of promoties weer te geven […]

Dat betekent dus dat jouw foto’s, je locatiegegevens en zelfs je gebruikersnaam voor advertenties van derden gebruikt mogen worden zonder dat je daar expliciet toestemming voor hoeft te geven. Op het moment dat je Instagram gebruikt ga je namelijk akkoord met deze regels, er is geen nadrukkelijke keuzemogelijkheid zoals op Facebook. Begeef je je dus na 16 januari 2013 op Instagram, dan geef je het sociale netwerk het recht om jouw creaties en gegevens voor allerlei commerciële doeleinden te gebruiken.

Dit werpt de vraag op van auteursrecht, een zorg die onlangs ook Facebook-gebruikers bezig hield. Instagram laat in dezelfde voorwaarden weten dat het geenszins eigenaar is van het materiaal dat jij online zet. Je bent zélf dus eigenaar en op het moment dat jij jouw Instagram-account opzegt mag het bedrijf ook niets meer doen met jouw foto’s.

Instagram-foto’s downloaden en account opzeggen

Er is maar één manier om te ontkomen aan deze regels en dat is je Instagram-account voor 16 januari 2013 opzeggen. Voordat je die rigoureuze stap neemt, wil je natuurlijk eerst al je foto’s opslaan. Je hebt per slot van rekening al die tijd toch een flinke verzameling mooie kiekjes opgebouwd en het zou zonde zijn om deze kwijt te raken. Ga naar instaport.me, log in met je Instagram-gegevens en geef de website toegang tot je foto’s. Klik op ‘Start Export’ en je portfolio wordt verzameld in een ZIP-bestand. Let wel op: nu iedereen massaal zijn account opzegt kan de website wat problemen ondervinden.

Je Instagram-account verwijderen is heel eenvoudig. Ga naar deze pagina, geef een reden op van je afscheid en voila.

Overstappen


Instagram is niet alleen een handige fotobewerker, de app fungeert ook als heerlijk eenvoudig sociaal netwerk. We willen beide functies niet missen op het moment dat we afscheid nemen van Instagram. Gelukkig zijn er alternatieven.

Behalve een eindeloze reeks pure fotobewerkers voor Android en iPhone, bieden de apps van Twitter en Facebook tegenwoordig zelf ook fotofilters. Beide apps hebben iets minder bewerkingsopties, maar voor een snel fotofilter voldoen beide. En zoals gezegd: bij Facebook heb je tenminste zelf de keuze of jouw foto’s gebruikt mogen worden voor advertenties.

Twitter (Android), Instagram (Android) en Facebook (iOS)

Een ander alternatief is Flickr. De mobiele app van het fotonetwerk ontving recentelijk een grote update, waardoor Flickr zich duidelijk manifesteert als mogelijke opvolger voor Instagram. Lees hier meer over Flickr.

Wat jij: blijf je Instagram trouw, stap je over naar een andere app of heb je het helemaal gehad met social media?

Instagram does not claim ownership of any Content that you post on or through the Service.
Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen