Advertentie

Artikel

Facebook Governance Vote: stem zelf op nieuwe privacyregels

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Ben ik eigenaar van mijn foto’s op Facebook? Kunnen wildvreemden al mijn persoonlijke informatie zien? Ziet iedereen mijn updates als een vriend hierop reageert? Om zulke vragen te beantwoorden, twijfels weg te nemen en de gemoederen te sussen, geeft Facebook zijn gebruikers inspraak in het privacybeleid.

Facebook stelt namelijk een aantal wijzigingen voor in twee privacydocumenten van het sociale netwerk. Jij hebt een stem om te bepalen of deze wijzigingen worden doorgevoerd, of dat Facebook de huidige privacyregels handhaaft. Wat houden deze regels precies in? Wat zijn precies de veranderingen? En waar moet je op stemmen? Antwoord op deze vragen vind je hier.

Motie van wantrouwen

Facebook en privacy; het blijft een ongelukkig huwelijk. Veel mensen verdenken het sociale netwerk ervan gegevens van gebruikers zonder pardon te delen met derden. Niet voor niets deden enkele alarmerende berichten flink wat stof opwaaien. Wat dacht je van het recente copyright-trammelant, of een eerdere Facebook hoax over de gevolgen van het ‘liken’ van berichten. Beide roddels bleken overigens onzin, maar het is tekenend voor het wantrouwen van Facebook’s eigen gebruikers.

Om weer enig krediet op te bouwen bij diezelfde gebruikers, nodigt Facebook mensen nu uit te stemmen op een reeks voorgestelde toevoegingen op de privacyregels. Deze regels zijn vastgelegd in het ‘Beleid inzake gegevensgebruik’ en ‘Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden’. Nu zijn beide documenten (je leest ze hier) aardig lang, dus zetten wij even de belangrijkste feiten op een rij.

Wijzigingen in de privacyregels

Facebook herhaalt in deze uitleg nog maar eens dat niet Facebook eigenaar is van jouw gegevens en foto’s, maar jijzelf. Facebook geeft je de keuze hoe openbaar je die informatie wilt maken.

Anyone who uses Facebook owns and controls the content and information they post, as stated in our SRR (Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden – red.) . They control how that content and information is shared. That is our policy, and it always has been.

Stem je dus voor de veranderingen, dan blijf je gewoon eigenaar van alles. Je hoeft dus niet via een status update je eigen copyright te claimen.

Facebook heeft een aantal regels toegevoegd over de privacysettings van jouw profiel. De angst was dat deze settings zouden worden beperkt, maar Facebook benadrukt dat dit niet het geval is. De waarheid is dat in het Beleid inzake gegevensgebruik inderdaad informatie is toegevoegd over hoe jij controle uitoefent op wat je wel en niet met anderen deelt.

Advertenties op Facebook zijn een heikel punt. Reclames gebruiken informatie van jou, pagina’s die je leuk vindt en onderwerpen waarover je praat in je posts. Sommigen zien dat als een inbreuk op je privacy, maar ook hier geldt dat je hier controle over hebt via je privacysettings (lees hier meer). Facebook stelt in de nieuwe regels dat advertenties mogen inspelen op ras, afkomst en seksuele voorkeur, mits je hier toegang voor geeft.

De belangrijkste verandering is deze:

We may share information we receive with businesses that are legally part of the same group of companies that Facebook is part of, or that become part of that group (often these companies are called affiliates).

Deze regel klinkt enger dan hij in werkelijkheid is. Een voorbeeld: Facebook nam onlangs Instagram over. Als bovenstaande wijziging wordt doorgevoerd, mag Facebook gegevens van beide diensten samenbrengen om interne communicatie efficiënter te maken. Dit betekent dus dat je gegevens hooguit binnen het bedrijf Facebook worden uitgewisseld, níet met derden.

Waarop moet ik stemmen?


Net als bij elke verkiezing raden we je aan je eerst zelf even goed in te lezen. Wij concluderen in ieder geval dat voorgestelde wijzigingen niet heel ingrijpend zijn en dat – als je ja stemt – niet plots al je gegevens en foto’s op straat komen te liggen. Voorgestelde veranderingen verstrekken vooral duidelijkheid, in plaats van dingen te compliceren. Ons advies: stem gerust op de nieuwe rechtenverklaring en gegevensbeleid, maar lees eerst onze Facebook privacy-gids door voor veilig en verantwoord Facebook-gebruik.

Stemt meer dan 30% van alle Facebook-gebruikers (zo’n 300 miljoen in totaal), dan is het resultaat van de stemming bindend. Dus:

Breng hier je stem uit op de Facebook Privacy Vote.

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen